Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Items uit de spil

Bijdrage uit de Spil van mei 2015:

Interview Erwin Zeinstra

Nu het Nederlands elftal deze zomer niet afreist naar Frankrijk om mee te doen voor het Europees kampioenschap, is het zoeken naar Nederlandse invloeden in deze voetbalzomer. Erwin Zeinstra (39) uit Dronrijp is onderdeel van het vijftal Nederlandse ‘officials’ die deze zomer naar het zuiden afreist. Hij is assistent-scheidsrechter (grensrechter) in het team dat onder leiding staat van scheidsrechter Björn Kuipers. In een gesprek met de Spil vertelt hij over zijn carrière, het spel en de mogelijkheid van elektronische hulpmiddelen voor scheidsrechters.

Erwin langs de lijn

De loopbaan van Zeinstra begint al vroeg als hij zich op zijn 17e meldt bij de bond. Hij gaat jeugdwedstrijden fluiten en werkt zich langzaam omhoog. Voor zijn aanmelding blijkt al dat hij iets heeft met het leiden van een wedstrijd. Hij vlagt voor zijn plezier al eens bij een seniorenelftal en meldt zich ook aan bij zijn eigen club VV Leeuwarden (nu SC Leovardia) om pupillen te fluiten. Eerst combineert hij het nog door zelf ook te blijven voetballen bij een team, maar al snel blijkt dat dit niet meer mogelijk is. “Ik was het hele weekend op het voetbalveld”, grapt Zeinstra.


De leidsman werkt zich op naar de top van het amateurvoetbal en merkt dat de kritieken langs de kant overwegend positief zijn. “Natuurlijk zijn er wel eens mensen die het oneens zijn met je beslissing, maar ik ben vrij stoïcijns, dat raakt me dan niet”, aldus Zeinstra. Uiteindelijk komt hij op de zogenaamde C-lijst te staan van de KNVB. Op deze lijst fluit je voornamelijk wedstrijden in de beloftecompetitie en A-junioren. Promotie naar de B-lijst (jupiler league) en A-lijst (Eredivisie) is dan mogelijk. Zeinstra weet het te schoppen tot de B-lijst, maar merkt dat dat hij “op zijn tenen moet lopen”. Het wordt duidelijk dat de absolute top als scheidsrechter er niet in zit. In 2005 neemt hij het besluit om als assistent verder te gaan. Het besluit om een stapje terug te doen levert hem uiteindelijk veel op. “Ik heb niet te klagen als je ziet waar ik heb gestaan.”  Zeinstra was als assistent aanwezig bij het EK in 2012, de finale van de Europa league in 2013 en het WK in 2014. Hoogtepunten voor Zeinstra zijn de finale van de Confederations Cup in 2013 tussen Spanje en Brazilië en de finale van de Champions League in 2014 tussen Real Madrid en Atlético Madrid.


Wedstrijden in het buitenland zijn voor Zeinstra eigenlijk precies hetzelfde als die in Nederland. “Kinderen vinden het dan bijzonder dat je Messi een hand hebt gegeven. Of anderen vragen dan aan mij hoe het was om in een vol stadion bij Celtic te staan vanwege de mooie sfeer. Maar op het moment van de wedstrijd krijg ik daar niks van mee. Ik ben bezig met mijn vak.” De assistent kijkt wedstrijden vaak terug, thuis op de bank. “Op dat soort momenten kan je er wel van genieten.”


Scheidsrechters zijn tegenwoordig snel mikpunt als er een dubieuze beslissing wordt genomen. Bij een goed verlopen wedstrijd praat niemand over de scheidsrechter, maar als men een foute beslissing maakt dan keert de publieke opinie vaak massaal tegen je. Zeinstra daarover: “Als je niet tegen kritiek kunt dan moet je er niet aan beginnen”. Het hoort volgens hem bij het vak. Alleen de bedreigingen aan het adres van collega’s keurt hij wel af. “Dat schijnt er tegenwoordig ook bij te horen.”


Ophef over beslissingen ontstaan vaak doordat het menselijk oog niet alles kan waarnemen. Volgens Zeinstra is het dan ook goed als er meer mogelijkheden komen voor elektronische hulpmiddelen in het voetbal. “Het spel is zo verschrikkelijk snel geworden. Ook al ben je met zijn vijven, niet alles is goed te zien.” Dat tegenstanders zeggen dat daarmee ‘de charme van het spelletje’ verloren gaat zegt de assistent niet zoveel. “Uiteindelijk willen wij alleen maar de goede beslissing nemen, daar draait het om”, aldus Zeinstra.

 
Delen

Hoofdsponsoren

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!