• René Zuil, trainer van de Jouster korfbalselectie en coach van Joure 1, staat ook in seizoen 2023/2024 voor de groep. Het wordt zijn zesde seizoen bij de club.

  Het bestuur van SC Joure korfbal en de selectie zijn zeer tevreden met de 45-jarige Noordwoldiger. Onder zijn leiding werden de afgelopen jaren sterke prestaties neergezet. Zowel op het veld als in de zaal werden meerdere promoties behaald. Joure 1 speelt inmiddels 3e klasse op het veld en 2e klasse in de zaal. In beide competities strijdt de ploeg om het kampioenschap. Het tweede speelt 4e klasse op het veld en in de zaal 3e klasse. Op het veld staat de ploeg tweede en in de zaal is handhaving de doelstelling.

  Volwassen en mentaal sterk

  Voor aanvang van het huidige zaalseizoen voorspelde René al: ‘We gaan zeker geen modderfiguur slaan in de 2e klasse’. Dat blijkt. Waar komt die groei binnen de selectie vandaan en hoever kan deze groep komen?

  ,,We spelen nu tegen betere tegenstanders, daar word je zelf ook beter van”, legt de coach uit. ,,Je trekt je daaraan op.” Ook in het koppie zit het dit seizoen helemaal goed. ,,De ploeg is volwassener geworden, vooral op mentaal vlak. Bij een achterstand weten we de wedstrijd om te draaien. Dat is heel knap.” Ook het collectief krijgt een pluim. ,,Als team zijn we sterk, niet als individuen.”

  Dat is bijvoorbeeld te zien in het spel van de dames. Zij speelden in het verleden veel in dienst van mannelijke vakgenoten, nu laten de vrouwen zich meer gelden. ,,We zijn veel gevaarlijker over meerdere schijven, daarin zijn we afgelopen seizoenen echt gegroeid.”

  Het resultaat: overwinningen tegen ,,gevestigde tegenstanders”. ,,Teams als Club Brothers (Groningen), DTG (Balk) en Sparta (Zevenhuizen) spelen al jaren in de tweede klasse.” En stuk voor stuk gaan ze over de knie. ,,Daar kun je trots op zijn met zijn allen.”

  Zuivere speeltijd en schotklok

  Maar hoe reëel is promotie in de zaal? René: ,,Je bent er nog lang niet. De competitie zit ook dicht bij elkaar, je moet eerst zo snel mogelijk afstand nemen van de onderste plekken.” Toch proeven de teams alvast aan een hoger niveau. Sinds dit seizoen oefent de Jouster selectie met schotklok en zuivere speeltijd op training; die worden gehanteerd vanaf de 1e klasse. ,,Daar word je alleen maar beter van. Je leert sneller schieten, onder druk spelen en strakker verdedigen.”

  Als de ploeg de 1e klasse haalt, dan liggen een treetje hoger ook genoeg kansen, denkt René. ,,Teams kunnen zeker rekening met ons houden.”

  Het bestuur feliciteert René en wenst hem veel sportief succes de komende periode.