• Sportclub Joure verliest haar clubicoon.

  Riemer van de Velde noemde hem ooit de beste Friese voetballer na Abe Lenstra. Johan Derksen counterde tijdens zijn bezoek aan Joure in november 2022 de opmerking die hij van zoon Ronald ontving, dat hij de groeten van hem kreeg, gekscherend met: ‘wat een teringlijer was dat in het veld zeg’! Maar Derksen roemde ook meerdere keren zijn voetbalkwaliteiten in verschillende media en als Johan Derksen positief over iemand is, dan zegt dat wel wat.

  Op vrijdagochtend 5 januari is Henk Zoetendal, na een periode van afnemende gezondheid, overleden. De laatste periode van zijn leven woonde hij in het Blauwhofhuis, een kleinschalig verzorgingshuis, vlak bij de velden van Sportclub Joure.

  Hij werd op 11 augustus 1941 geboren in Joure. Tijdens zijn periode bij het toenmalige VV De Kooi, speelde hij zich rond 1960 in de kijker bij VV Heerenveen. Na 2 seizoenen te hebben gespeeld aldaar, verkaste hij naar de voorloper van FC Groningen, GVAV. Tijdens deze periode in Groningen brengt hij het tot Jong Oranje en het Nederlands B-elftal. In 1967 keert Henk terug naar Heerenveen, waarmee hij in 1970 promoveert naar de eerste divisie. Promotie naar de eredivisie blijft helaas uit in die tijd. In 1972 verhuist hij voor korte tijd naar AZ, op dat moment wel uitkomend in de eredivisie. Na één seizoen en ook geteisterd door de nodige blessures, keert Henk weer terug naar Heerenveen. Door een conflict met de toenmalige trainer, eindigt zijn voetbalcarrière daar al op 32-jarige leeftijd. Henk was een zeer complete middenvelder. Hij beschikte over een uitstekend spelinzicht en dito techniek, was sterk in de lucht, had een prima pass en kon de wedstrijd ‘lezen’ als geen ander.

  Na zijn actieve carrière begint Henk met zijn echtgenoot Tineke een eigen sportzaak in Joure en traint hij de nodige amateurclubs, zoals: Renado, Workum en Harlingen. De rode draad vanaf deze periode blijft echter wel altijd, Sportclub Joure. Niet alleen vanwege zijn eigen actieve rol bij de club, maar ook zeker doordat de beide zonen, Ronald en Marcel er voetballen en vrouw Tineke er korfbalt. Henk vervult in wisselende periodes, vele functies binnen de club. Zo is hij trainer geweest van selectie elftallen, trainde hij de nodige jeugdelftallen en heeft hij functies bekleed binnen de jeugdopleiding en scouting. Ook heeft hij, naast Bert Hollander, een belangrijke rol gespeeld in de succesperiode van de ZO1 in het begin van dit millennium.

  In het prachtige jubileumboek van SC Heerenveen, wordt Henk Zoetendal beschreven als één van de iconen van SC Heerenveen. Wij mogen dus wel stellen dat hij hét icoon van Sportclub Joure is, zonder hierbij anderen tekort te willen doen. Wie je ook spreekt binnen de club, iedereen kende Henk of heeft wel een mooi verhaal of anekdote over hem. Want naast zijn kwaliteiten op voetballend gebied, was Henk ook als mens zeer geliefd. Waar hij op het veld een echte winnaarsmentaliteit had, was hij in het dagelijks leven redelijk bescheiden. Wel had hij een duidelijke mening over voetbal, maar ook over ook verschillende andere onderwerpen en kon dat altijd uitstekend onderbouwen. Verder kon Henk prachtige verhalen vertellen, doorspekt met zijn typische humor en was hij erg trots op zijn kinderen en kleinkinderen, al loop je daar als een Zoetendal natuurlijk niet mee te koop.

  We zullen Henk heel erg missen, maar door het koesteren van alle mooie herinneringen zal hij voor altijd onlosmakelijk verbonden blijven met Sportclub Joure. Tot slot willen wij de naaste familie, vrienden en overige bekenden, heel veel sterkte toewensen met het verwerken van dit verlies. Henk Zoetendal is 82 jaar geworden.